Szent Tamás Katolikus Általános Iskola
OM: 201390
Hírek
Lorem ipsum

Kezdődik az iskola! 

Vándortábor 

Nyári ügyelet 

A mélykúti Szent Tamás Katolikus Általános Iskola 2021.06.21-én Szekszárdra kirándult.  


A program első állomásaként a bajaszentistváni templomban adtunk közösen hálát  egy szentmise keretében a 2020/2021-es tanév sikeres zárásáért. Ezt követően az Attila Birtokra utaztunk, ahol idilli festői környezetben tartottuk meg kihelyezett tanévzáró tantestületi értekezletünket, ahol az iskolavezetés és a munkaközösség-vezetők értékelték az elvégzett eredményes és színvonalas pedagógiai-szakmai munkát. A finom ebéd elfogyasztása után jókedvű, kötetlen beszélgetés keretében kávéztunk. Este fakultatív borkóstoló keretében "teszteltük" a pincészet kiváló borait, és pihentünk a szállás kényelmes szobáiban. Másnap a bőséges, házias reggeli után feltöltődve, élményekkel gazdagon tértünk haza.
Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy remek programmal zártuk a tanévet, és jókedvűen kezdtük meg megérdemelt nyári szünetet. 

Hirdetmény a beiratkozásról 

Megemlékezés 1956. október 23-ról 

Megújult járványügyi protokoll 

Tisztelt Szülők!

Az új járványügyi protokoll megtekinthető a következő linken: 

Tantestületi kirándulás Grábóc/Szálka 

Változás az évnyitóval kapcsolatban 

Tisztelt Szülők!
Kedves Diákok!

A járványügyi szabályoknak megfelelően a tanévnyitó szentmise időpontja annyiban változik,
hogy az alsó tagozatnak változatlanul 2020. augusztus 30-án 17 órakor lesz a Szent
Joachim templomban, a felső tagozatosok számára viszont 2020. szeptember 1-jén
délelőtt fogjuk megtartani (az iskolai hirdetés után).
Megértésüket köszönjük!

Iskolavezetés

Évnyitó 

Tisztelt Szülők!
Kedves Diákok!


2020. 08. 30-án (vasárnap) 17 órakor lesz a tanévnyitó szentmise (Veni Sancte) a Szent Joachim templomban/a központi parkban. Gyülekező a templom előtt 16.45-től, iskolai egyenruhában (fehér felső, sötét alj, iskolai nyakkendő).


2020. 09. 01-jén 11.40-ig tart az oktatás. Ezen a napon osztjuk a tankönyveket. A szülő írásbeli kérelmére a gyermekeket megebédeltetjük, a felügyeletükről gondoskodunk.


• Kérjük a tisztelt szülőket, hogy gyermekük étkezési igényét jelezzék a GAMESZ irodájában.


Iskolavezetés

Nyári ügyelet 

Óvodai iskolai szociális segítés

A felvételi eljárás rendje 

Tájékoztató és hasznos tippek a koronavírussal kapcsolatban

Tájékoztató az új oktatási rendről 

Tisztelt Szülők!

Mint bizonyára értesültek róla, a koronavírus-jávány terjedésének megakadályozása érdekében az iskolák hétfőtől (2020. 03. 16.) a korábban megszokottól eltérő rendben szervezik meg a tanulók oktatását. Az új oktatási forma során el kell kerülni, hogy a diákok nagyobb csoportokat alkossanak, mivel az a fertőzés fokozott veszélyével járna. Ezért az oktatás döntően digitális módon zajlik majd. Ennek megszervezése némi időt igényel, de kérjük, gondoskodjanak arról, hogy gyermekük tanítási időben, órarendjének megfelelően készen álljon internetes kapcsolatfelvételre, mert feladatait elektronikus úton kapja majd meg.  (Tisztelettel kérjük, szíveskedjenek az osztályfőnököt tájékoztatni, ha elektronikus kapcsolattartásra nincs lehetőségük!)

Indokolt esetben, ha a szülők nem tudnak gondoskodni gyermekeik biztonságos elhelyezéséről, az iskola biztosít számukra elhelyezési lehetőséget.

A továbbiakban is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a Szent Tamás Katolikus Általános Iskola tanulói minden fontos ismerethez és képzéshez hozzájussanak.

Megértő támogatásukat ezúton is köszönöm.


Mélykút, 2020. március 15.


Tisztelettel:

Keresztes József

intézményvezető

Megemlékezés március 15.-ről részletek 

Betlehemes misztériumjáték

Karácsony első napján a 9 órai szentmise keretében a Szent Tamás Katolikus Általános Iskola 3. a osztályának 19 tanulója adta elő az „A kis Jézus megszületett …” című betlehemes misztériumjátékot, ami Jézus születésének fontosabb eseményeit mutatta be a Biblia alapján. Az előadást a nagyszámban jelenlévő hívők apraja-nagyja örömmel tekintette meg. A zenei részekben közreműködött Mikó Béla kántor és Kalmár Bence hitoktató. A szentmise után a tanulók élő betlehemmel várták a híveket a templomkertben felállított „betlehemi istállónál”.

A misztériumjáték szereposztása a következő volt:


Mária:             Gyetvai Kamilla

József:             Bakos Nimród

Angyalok:       Kakuk Petra

                        Bogdán Zsófia

                        Besenyi Tamara

                        Németh Noémi

                        Bereczki Alíz

Pásztorok:      

                        Szabó Nimród

                        Tóth Kamill

                        Ledenyák Dominik

                        Balogh Roland
Királyok:        

                        Drahuszkij Mihály

                        Gyovai Valentin

                        Lakatos Ákos

Szent Anna:

                        Beszedics Panna

Heródes:         

                        Dudás Miklós

Iszachár:        

                        Kiss Benjámin

Rokonok:       

                        Burai Vivien (beteg asszony)

                        Navratil Krisztián

Felkészítő tanítók:

                        Árpád Bernadett

                        Behányné Illés Mária


A hosszas felkészülést egy nagysikerű főpróba zárta, amit a csoport december 20-án az iskola tornatermében tartott az alsó tagozatos tanulók előtt. A szereplők és a nézők egyaránt egy csodálatos élménnyel gazdagodhattak. Az előadás mélyítette a gyerekek Istennel való kapcsolatát, és segített a közelgő ünnepre való ráhangolódásban.Behányné Illés Mária

osztályfőnök

Hepatitis A elleni védőoltás 

Tisztelt Szülők!


A hepatitis A fertőzések gyakoribbá válása miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég az alacsony mértékben fertőzött kategóriából a közepes mértékben fertőzött kategóriába sorolta hazánkat. A hepatitis A járványügyi helyzete tehát megváltozott Magyarországon, és jelenleg Romániával, Olaszországgal, Görögországgal és Spanyolországgal vagyunk egy csoportban.

A hepatitis A vírus rendkívül ellenálló: -20 °C fokon is életképes maradhat, 100 °C fokon pedig 5 percig forralva pusztul csak el. A vírus akár egy hónapig is képes megtartani fertőzőképességét. A fertőzések forrásai a betegek vagy a tünetmentes vírushordozók. Ez utóbbi igen gyakori – csaknem az esetek 90 százaléka – és a többieket megfertőző személyek ilyenkor nem is tudnak róla, hogy ők maguk voltak a fertőzés forrásai.

A hepatitis A vírus a betegek vagy a tünetmentes hordozók székletével ürül. A legnagyobb veszélyt a széklettel szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása jelenti. A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, partmenti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, illetve a nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerülhet a szervezetbe. A fertőzés kialakulásához annyi is elegendő, ha mindössze egy fertőzött ember él a környezetünkben, és ő valamilyen módon – akár a mosatlan kezével – megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket mi magunk aztán a szánkba veszünk.

Hogyan előzhető meg a hepatitis A vírussal történő fertőződés?

A megelőzésre több lehetőség is kínálkozik. A gyakori kézmosással és a személyi higiéné általános betartásával csökkenthető a vírussal történő fertőződés esélye. Biztos és hosszú távú védelmet azonban így nem, kizárólag csak a hepatitis A elleni védőoltás beadatásával szerezhetünk!

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunhalasi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályának 2020.01.14-én 15-kor érkezett levelében foglaltak szerint most lehetőség van a 3-15 éves korcsoport számára az oltóanyag igénylésre.

Ez az oltóanyag ingyenes, de igénylésére csak január 16-án 08.00 óráig van lehetőség.

Kérem akit érdekel a lehetőség visszajelezni szíveskedjen elsősorban a mellékelt nyilatkozaton, vagy a melykutivedonok@gmail.com e-mail címen, illetve személyesen. Kérem feltüntetni a gyermek nevét, születési idejét, lakcímét.


        Köszönettel: Páncsics-Juhász Szilvia és Takácsné Szűcs Erika

                                              mélykúti védőnők

                                             Védőnői Szolgálat

                                        6449 Mélykút, Nagy u.4.

Városmisszió Mélykúton 2019. november 7-10. 

A városmisszió programjába a Szent Tamás Katolikus Általános Iskola is bekapcsolódott.

„Boszorkányok, boszik, banyák a mesékben” című rajzpályázat eredményhirdetése

 1. évfolyam:      

  I. helyezett:    Molnár Emese 1.a

  II. helyezett:   Sztanyik Luca 1.a

  III. helyezett:  Burai Abigél 1.b

 2. évfolyam:

  I. helyezett:    Bori Petra 2.b

  II. helyezett:   Farkas Annabella 2.a

  III. helyezett:  Kiss Ramóna 2.b

 3. évfolyam:

  I. helyezett:    Kakuk Petra 3.a

  II. helyezett:   Gyetvai Kamilla 3.a

  III. helyezett:  Gyovai Valentin 3.a

 4. évfolyam:

  I. helyezett:    Kőrösi Roberta 4.b

  II. helyezett:   Orsós Emese 4.a

  III. helyezett:  Kovács Réka 4.b

Színházban az alsó tagozat 


„A mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze, olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben.” (Kádár Annamária)


A Szent Tamás Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos munkaközössége fontosnak tartja, hogy a gyermekeket minél több pozitív hatás érje; az értelmi nevelés mellett az érzelmeiket is befolyásoljuk. Ennek egyik leghatásosabb műfaja a mese. Az idei tanévben a Szent Joachim Plébánia egyik pályázata támogatja, hogy iskolánkba meseszínház érkezzen. Eddig két előadást tekinthettünk meg a tanulók nagy örömére, legközelebb Mikulás környékére várjuk a színészeket.


Munkaközösségünk 2019 őszén a Bajai Városi Színházba szervezett látogatást. 90 gyermek szülője támogatott ebben minket, 90 bérletet tudtunk vásárolni a 3 előadásra! Biztonságosan, kényelmesen, külön autóbuszokkal utaztunk a városba.  Október 16-án az Árgyélus királyfi és Tündér Ilona című darabot tekinthettük meg a Pesti Művész Színház előadásában. November 6-án a Brémai muzsikusok (Apolló Színház), november 20-án pedig az Óz, a csodák csodája (Körúti Színház) című mesemusicalt élvezhettük.


Nagyon örülök, hogy az egész alsó tagozatot megmozgattuk, ennyi gyermeknek tudtunk maradandó irodalmi élményt nyújtani. Köszönöm kollégáimnak a lelkiismeretes szervező munkát:

Árpád Bernadett

Behányné Illés Mária

Eszterné Matosovits Ágnes

Gömöriné Somogyi Nóra

Hopp Eszter

Kopcsek Tamás

Mackó Józsefné

Vargáné Ádelhardt Mária


Fuszkóné Gáspár Judit intézményvezető-helyettes


​Színházlátogatás

„Hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni.

Gárdonyi regénye igazi nagy történet: szerelemről, hűségről (és árulásokról), bátorságról, hazaszeretetről, hősiességről, a felnőtté válásról... ”

 (Vidnyánszky Attila – rendező)

Iskolánk lelkes színházkedvelő diákjai az őszi szünetet is aktív pihenéssel töltötték: a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, az Egri csillagok című két felvonásos darabot tekintették meg Budapesten a nemzet színházában.

Szervezőként az volt a célom (csakúgy, mint a darab írójának, Zalán Tibornak), hogy aki már elolvasta a regényt, új nézőpontból ismerje meg a történetet, a szereplőket, aki pedig még nem, az kedvet kapjon az elolvasásához.

A tanulók visszajelzéséből egyértelműen kiderült, hogy rendkívül jól érezték magukat, nagyon várják már a következő darabot.

Vojnics-Rogics Antalné (int.vez.-h., szervező)

Iskolai beíratkozás a 2019/2020-as tanévre

ELSŐ NAPOK - 2018/2019-es tanév 

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

2018. 09. 02-án (vasárnap) 17 órakor lesz a tanévnyitó szentmise (Veni Sancte) a Szent Joachim templomban. Gyülekező az iskolában: 16.30-kor, iskolai egyenruhában (fehér felső, sötét alj, iskolai nyakkendő).

2018. 09. 03-án és 04-én a tanulók 11.40-ig lesznek az iskolában. A szülő írásbeli kérelmére a gyermekeket megebédeltetjük,
a felügyeletükről gondoskodunk.

Kérjük a tisztelt szülőket, hogy gyermekük ebédigényét jelezzék a GAMESZ irodájában.

Iskolavezetés

ISKOLAI BEÍRATKOZÁS

nyelvÉSZ - Nemzetközi anyanyelvi tanulmányi verseny 

2017. március 17-én három diákunk képviselte iskolánkat a nyelvÉSZ - Nemzetközi anyanyelvi tanulmányi verseny megyei fordulóján, ahová megyénként 30 tanuló juthat be az iskolai forduló alapján. Ez a verseny igen összetett, több készséget is próbára tesz, hiszen a nyelvi logikára,a nyelvtani tudásra, a szókincsre és a helyesírásra egyaránt épít.

Versenyzőink:

Kovács Ádám( 5.b) felkészítő pedagógus: Racsmánné Uzonyi Valéria

Kovács Nóra( 5.b)  felkészítő pedagógus: Racsmánné Uzonyi Valéria

Kovács Rebeka( 6.b)  felkészítő pedagógus: Kollár Mária

 Laborgyakorlatok a Szilády Áron Református Gimnáziumban

A kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0025 pályázat kapcsán felkereste iskolánkat, és pályázati partnernek kért fel bennünket. A nyertes pályázati forrásból a gimnázium felépítette a korszerű, minden igényt kielégítő Földi János Természettudományi Laboratóriumot. Iskolánk felső tagozatos tanulói a projektévben, 2014/2015-ben, hat tanítási napon, hat-hat órában végezhettek kísérleteket az intézményben. Az utánkövetési időszakban (2015-2020), pedig öt nap áll rendelkezésünkre évente, hogy a laborgyakorlatokon részt vegyünk. A foglalkozások tematikáját iskolánk pedagógusai határozzák meg, a gyakorlatokat a gimnázium pedagógusai vezetik. A kísérletekhez írt munkafüzetek a pályázatban résztvevő pedagógusok saját fejlesztésű taneszközei.
Ezt a pályázat nyújtotta lehetőséget a tehetséggondozás egyik formájának tekintjük, és a felső tagozatos diákjaink közül azt a 20 főt válogatjuk ki minden alkalomra az évfolyamokból, akik a természettudományos tantárgyakból jó eredményeket érnek el.
Ebben a tanévben szeptember 27-én a hatodik, december 13-án az ötödik, február 28-án a hetedik osztályos tanulók legjobbjaival vettünk részt a laborgyakorlatokon. Május 16-án pedig – általános iskolai tanulmányaik során utoljára- a nyolcadik osztályosokkal látogatunk el a Szilády Gimnáziumba.
Köszönjük a gimnázium tanárainak a színvonalas, odaadó munkát, és a türelmet, iskolánk vezetésének, a természettudományi munkaközösségnek, és a szülőknek a támogatást, a kollégáknak pedig a „laboros” napokon a helyettesítést, és a megértést.
 Kovácsné Szűcs Nelli és Illésné Birkás Mária szaktanárok

Az 1956-os városi ünnepség

Iskolai megemlékezés 1956-ról

Szüreti bál

Papírgyűjtés - 2016.

Iskolánk 2016. októberében rendezte meg szokásos  papírgyűjtési akcióját. Tanulóink példamutató lendülettel kezdtek a gyűjtésbe, melyből nagyon szép eredmények születtek egyéni és osztály szinten is.  Az eredmények összesítése után kiderült, hogy túlszárnyaltuk a 2015-ös év papírmennyiségét. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, illetve gratulálunk az eredményhez!

Kerékpártúra Tataházára

Iskolai tanévnyitó

Iskolánk ünnepélyes tanévnyitója 2016. szeptember 1-jén volt.  Intézményünk új vezetője: Keresztes József.

Tanévnyitó szentmise

Iskolánk tanévnyitó szentmiséjére 2016. augusztus 28-án került sor a Szent Joachim Katolikus templomban. A szentmisét dr. Bábel Balázs érsek úr celebrálta.