Szent Tamás Katolikus Általános Iskola
OM: 201390
Hírek
Lorem ipsum

Betlehemes misztériumjáték

Karácsony első napján a 9 órai szentmise keretében a Szent Tamás Katolikus Általános Iskola 3. a osztályának 19 tanulója adta elő az „A kis Jézus megszületett …” című betlehemes misztériumjátékot, ami Jézus születésének fontosabb eseményeit mutatta be a Biblia alapján. Az előadást a nagyszámban jelenlévő hívők apraja-nagyja örömmel tekintette meg. A zenei részekben közreműködött Mikó Béla kántor és Kalmár Bence hitoktató. A szentmise után a tanulók élő betlehemmel várták a híveket a templomkertben felállított „betlehemi istállónál”.

A misztériumjáték szereposztása a következő volt:


Mária:             Gyetvai Kamilla

József:             Bakos Nimród

Angyalok:       Kakuk Petra

                        Bogdán Zsófia

                        Besenyi Tamara

                        Németh Noémi

                        Bereczki Alíz

Pásztorok:      

                        Szabó Nimród

                        Tóth Kamill

                        Ledenyák Dominik

                        Balogh Roland
Királyok:        

                        Drahuszkij Mihály

                        Gyovai Valentin

                        Lakatos Ákos

Szent Anna:

                        Beszedics Panna

Heródes:         

                        Dudás Miklós

Iszachár:        

                        Kiss Benjámin

Rokonok:       

                        Burai Vivien (beteg asszony)

                        Navratil Krisztián

Felkészítő tanítók:

                        Árpád Bernadett

                        Behányné Illés Mária


A hosszas felkészülést egy nagysikerű főpróba zárta, amit a csoport december 20-án az iskola tornatermében tartott az alsó tagozatos tanulók előtt. A szereplők és a nézők egyaránt egy csodálatos élménnyel gazdagodhattak. Az előadás mélyítette a gyerekek Istennel való kapcsolatát, és segített a közelgő ünnepre való ráhangolódásban.Behányné Illés Mária

osztályfőnök

Hepatitis A elleni védőoltás 

Tisztelt Szülők!


A hepatitis A fertőzések gyakoribbá válása miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég az alacsony mértékben fertőzött kategóriából a közepes mértékben fertőzött kategóriába sorolta hazánkat. A hepatitis A járványügyi helyzete tehát megváltozott Magyarországon, és jelenleg Romániával, Olaszországgal, Görögországgal és Spanyolországgal vagyunk egy csoportban.

A hepatitis A vírus rendkívül ellenálló: -20 °C fokon is életképes maradhat, 100 °C fokon pedig 5 percig forralva pusztul csak el. A vírus akár egy hónapig is képes megtartani fertőzőképességét. A fertőzések forrásai a betegek vagy a tünetmentes vírushordozók. Ez utóbbi igen gyakori – csaknem az esetek 90 százaléka – és a többieket megfertőző személyek ilyenkor nem is tudnak róla, hogy ők maguk voltak a fertőzés forrásai.

A hepatitis A vírus a betegek vagy a tünetmentes hordozók székletével ürül. A legnagyobb veszélyt a széklettel szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása jelenti. A kórokozó mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, partmenti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, illetve a nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerülhet a szervezetbe. A fertőzés kialakulásához annyi is elegendő, ha mindössze egy fertőzött ember él a környezetünkben, és ő valamilyen módon – akár a mosatlan kezével – megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket mi magunk aztán a szánkba veszünk.

Hogyan előzhető meg a hepatitis A vírussal történő fertőződés?

A megelőzésre több lehetőség is kínálkozik. A gyakori kézmosással és a személyi higiéné általános betartásával csökkenthető a vírussal történő fertőződés esélye. Biztos és hosszú távú védelmet azonban így nem, kizárólag csak a hepatitis A elleni védőoltás beadatásával szerezhetünk!

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kiskunhalasi Járási Hivatala Népegészségügyi Osztályának 2020.01.14-én 15-kor érkezett levelében foglaltak szerint most lehetőség van a 3-15 éves korcsoport számára az oltóanyag igénylésre.

Ez az oltóanyag ingyenes, de igénylésére csak január 16-án 08.00 óráig van lehetőség.

Kérem akit érdekel a lehetőség visszajelezni szíveskedjen elsősorban a mellékelt nyilatkozaton, vagy a melykutivedonok@gmail.com e-mail címen, illetve személyesen. Kérem feltüntetni a gyermek nevét, születési idejét, lakcímét.


        Köszönettel: Páncsics-Juhász Szilvia és Takácsné Szűcs Erika

                                              mélykúti védőnők

                                             Védőnői Szolgálat

                                        6449 Mélykút, Nagy u.4.

Városmisszió Mélykúton 2019. november 7-10. 

A városmisszió programjába a Szent Tamás Katolikus Általános Iskola is bekapcsolódott.

„Boszorkányok, boszik, banyák a mesékben” című rajzpályázat eredményhirdetése

 1. évfolyam:      

  I. helyezett:    Molnár Emese 1.a

  II. helyezett:   Sztanyik Luca 1.a

  III. helyezett:  Burai Abigél 1.b

 2. évfolyam:

  I. helyezett:    Bori Petra 2.b

  II. helyezett:   Farkas Annabella 2.a

  III. helyezett:  Kiss Ramóna 2.b

 3. évfolyam:

  I. helyezett:    Kakuk Petra 3.a

  II. helyezett:   Gyetvai Kamilla 3.a

  III. helyezett:  Gyovai Valentin 3.a

 4. évfolyam:

  I. helyezett:    Kőrösi Roberta 4.b

  II. helyezett:   Orsós Emese 4.a

  III. helyezett:  Kovács Réka 4.b

Színházban az alsó tagozat 


„A mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze, olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben.” (Kádár Annamária)


A Szent Tamás Katolikus Általános Iskola alsó tagozatos munkaközössége fontosnak tartja, hogy a gyermekeket minél több pozitív hatás érje; az értelmi nevelés mellett az érzelmeiket is befolyásoljuk. Ennek egyik leghatásosabb műfaja a mese. Az idei tanévben a Szent Joachim Plébánia egyik pályázata támogatja, hogy iskolánkba meseszínház érkezzen. Eddig két előadást tekinthettünk meg a tanulók nagy örömére, legközelebb Mikulás környékére várjuk a színészeket.


Munkaközösségünk 2019 őszén a Bajai Városi Színházba szervezett látogatást. 90 gyermek szülője támogatott ebben minket, 90 bérletet tudtunk vásárolni a 3 előadásra! Biztonságosan, kényelmesen, külön autóbuszokkal utaztunk a városba.  Október 16-án az Árgyélus királyfi és Tündér Ilona című darabot tekinthettük meg a Pesti Művész Színház előadásában. November 6-án a Brémai muzsikusok (Apolló Színház), november 20-án pedig az Óz, a csodák csodája (Körúti Színház) című mesemusicalt élvezhettük.


Nagyon örülök, hogy az egész alsó tagozatot megmozgattuk, ennyi gyermeknek tudtunk maradandó irodalmi élményt nyújtani. Köszönöm kollégáimnak a lelkiismeretes szervező munkát:

Árpád Bernadett

Behányné Illés Mária

Eszterné Matosovits Ágnes

Gömöriné Somogyi Nóra

Hopp Eszter

Kopcsek Tamás

Mackó Józsefné

Vargáné Ádelhardt Mária


Fuszkóné Gáspár Judit intézményvezető-helyettes


​Színházlátogatás

„Hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni.

Gárdonyi regénye igazi nagy történet: szerelemről, hűségről (és árulásokról), bátorságról, hazaszeretetről, hősiességről, a felnőtté válásról... ”

 (Vidnyánszky Attila – rendező)

Iskolánk lelkes színházkedvelő diákjai az őszi szünetet is aktív pihenéssel töltötték: a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkcióját, az Egri csillagok című két felvonásos darabot tekintették meg Budapesten a nemzet színházában.

Szervezőként az volt a célom (csakúgy, mint a darab írójának, Zalán Tibornak), hogy aki már elolvasta a regényt, új nézőpontból ismerje meg a történetet, a szereplőket, aki pedig még nem, az kedvet kapjon az elolvasásához.

A tanulók visszajelzéséből egyértelműen kiderült, hogy rendkívül jól érezték magukat, nagyon várják már a következő darabot.

Vojnics-Rogics Antalné (int.vez.-h., szervező)

Iskolai beíratkozás a 2019/2020-as tanévre

ELSŐ NAPOK - 2018/2019-es tanév 

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

2018. 09. 02-án (vasárnap) 17 órakor lesz a tanévnyitó szentmise (Veni Sancte) a Szent Joachim templomban. Gyülekező az iskolában: 16.30-kor, iskolai egyenruhában (fehér felső, sötét alj, iskolai nyakkendő).

2018. 09. 03-án és 04-én a tanulók 11.40-ig lesznek az iskolában. A szülő írásbeli kérelmére a gyermekeket megebédeltetjük,
a felügyeletükről gondoskodunk.

Kérjük a tisztelt szülőket, hogy gyermekük ebédigényét jelezzék a GAMESZ irodájában.

Iskolavezetés

ISKOLAI BEÍRATKOZÁS

nyelvÉSZ - Nemzetközi anyanyelvi tanulmányi verseny 

2017. március 17-én három diákunk képviselte iskolánkat a nyelvÉSZ - Nemzetközi anyanyelvi tanulmányi verseny megyei fordulóján, ahová megyénként 30 tanuló juthat be az iskolai forduló alapján. Ez a verseny igen összetett, több készséget is próbára tesz, hiszen a nyelvi logikára,a nyelvtani tudásra, a szókincsre és a helyesírásra egyaránt épít.

Versenyzőink:

Kovács Ádám( 5.b) felkészítő pedagógus: Racsmánné Uzonyi Valéria

Kovács Nóra( 5.b)  felkészítő pedagógus: Racsmánné Uzonyi Valéria

Kovács Rebeka( 6.b)  felkészítő pedagógus: Kollár Mária

 Laborgyakorlatok a Szilády Áron Református Gimnáziumban

A kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0025 pályázat kapcsán felkereste iskolánkat, és pályázati partnernek kért fel bennünket. A nyertes pályázati forrásból a gimnázium felépítette a korszerű, minden igényt kielégítő Földi János Természettudományi Laboratóriumot. Iskolánk felső tagozatos tanulói a projektévben, 2014/2015-ben, hat tanítási napon, hat-hat órában végezhettek kísérleteket az intézményben. Az utánkövetési időszakban (2015-2020), pedig öt nap áll rendelkezésünkre évente, hogy a laborgyakorlatokon részt vegyünk. A foglalkozások tematikáját iskolánk pedagógusai határozzák meg, a gyakorlatokat a gimnázium pedagógusai vezetik. A kísérletekhez írt munkafüzetek a pályázatban résztvevő pedagógusok saját fejlesztésű taneszközei.
Ezt a pályázat nyújtotta lehetőséget a tehetséggondozás egyik formájának tekintjük, és a felső tagozatos diákjaink közül azt a 20 főt válogatjuk ki minden alkalomra az évfolyamokból, akik a természettudományos tantárgyakból jó eredményeket érnek el.
Ebben a tanévben szeptember 27-én a hatodik, december 13-án az ötödik, február 28-án a hetedik osztályos tanulók legjobbjaival vettünk részt a laborgyakorlatokon. Május 16-án pedig – általános iskolai tanulmányaik során utoljára- a nyolcadik osztályosokkal látogatunk el a Szilády Gimnáziumba.
Köszönjük a gimnázium tanárainak a színvonalas, odaadó munkát, és a türelmet, iskolánk vezetésének, a természettudományi munkaközösségnek, és a szülőknek a támogatást, a kollégáknak pedig a „laboros” napokon a helyettesítést, és a megértést.
 Kovácsné Szűcs Nelli és Illésné Birkás Mária szaktanárok

Az 1956-os városi ünnepség

Iskolai megemlékezés 1956-ról

Szüreti bál

Papírgyűjtés - 2016.

Iskolánk 2016. októberében rendezte meg szokásos  papírgyűjtési akcióját. Tanulóink példamutató lendülettel kezdtek a gyűjtésbe, melyből nagyon szép eredmények születtek egyéni és osztály szinten is.  Az eredmények összesítése után kiderült, hogy túlszárnyaltuk a 2015-ös év papírmennyiségét. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, illetve gratulálunk az eredményhez!

Kerékpártúra Tataházára

Iskolai tanévnyitó

Iskolánk ünnepélyes tanévnyitója 2016. szeptember 1-jén volt.  Intézményünk új vezetője: Keresztes József.

Tanévnyitó szentmise

Iskolánk tanévnyitó szentmiséjére 2016. augusztus 28-án került sor a Szent Joachim Katolikus templomban. A szentmisét dr. Bábel Balázs érsek úr celebrálta.